Generació Digital: TETRIS

Sunday, July 30, 2006

Descansi en Peces...

Tetris ha portat darrera seu una ingent batalla legal que s'ha cobrat víctimes. Algunes d'elles de misterioses de debó.

Potser el cas més famós és el del mateix Robert Maxwell, president de Spectrum Holobyte i Mirrorsoft, i director d'un petit imperi mediatic al regne unit.

Durant l'escomesa judicial entre Atari i Nintendo, Maxwell va fer ús de les seves influències per afectar la cessió de drets l seu favor. Aquesta influència va arribar fins al mateix president del Soviet, Mijhail Gorbatxev, que va assegurar personalemnt a Maxwell que no havia de preocuparse "de la companyia japonesa". Tot i això, la situació interna a la URSS ens els temps previs a la caiguda del bloc soviètic, i la misteriosa mort de Maxwell, que encara no s'ha aclarit del tot, junt amb la desaparició del seu imperi mediàtic van deixar aquesta promesa en res.

Una altra víctima esperava a la llegenda de Tetris. Un amic intim de Pajitnov, Pokhilko, psicòleg rus que aviat va endevinar l'increible poder adictiu que tatris tenia i va animar a Pajitnov a abandonar els altres jocs en que treballava per dedicar-s'hi únicament, va arribar als USA el 1991 junt amb Pajitnov. Entre els dos van crear l'empresa tecnològica AnimaTeks, on 70 dels seus treballadors ho feien a la URSS. Els problemes de financiació i les polítiques variables del país comunista just al final de la seva singladura, propiciaren que el 1999 Pokhilko realitzés un viatge en busca d'inversors. Al retornar, frustrat, va assasinar cruelment a la seva dona i el seu fill a cops de martell just abans de suicidar-se. Un crim terrible que ens deixa una macabra imatge del bany de Pokhilko: un terra banyat de sang i, potser com a homenatje a qui els va treure de darrera del Teló d'Acer, un mosaïc amb les peces del Tetris.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home